Hvad koster det at bruge en tørretumbler?

Hvad koster det at bruge en tørretumbler i 2023?

Tørretumblerpriser i 2023: Hvor meget koster det at bruge en tørretumbler i dag?

Det koster 2,76 kr. per vask med en tørretumbler i 2023, med en gennemsnitlig elpris på 1,35 kr per kWh. og et gennemsnitligt forbrug på 2,05 kWh per gang

Dette er en beregning lavet ud fra en Bosch Serie 6 WTW85I49SN der har et forbrug på kun 2,05 kWh ved en fuld vask.
https://media3.bosch-home.com/Documents/specsheet/da-DK/WTW85I49SN.pdf
Bemærk at elpriserne konstant ændres, hvor beregningen er lavet ud fra priserne på pågældende tidspunkt.

Det er især fordelagtigt at have en energieffektiv tørretumbler i 2023, da elpriserne er uforudsigelige. Tørretumbleren i dette eksempel har energimærke A++, hvilket er en energieffektiv tørretumbler.

Faktorer der påvirker priserne ved brug af en tørretumbler i 2023

Der er mange faktorer der påvirker priserne på elektricitet. Priserne på elektricitet påvirker også tørretumblerpriserne for 2023, hvor de mest almindelige er:

Olie og gas påvirker elpriserne

Mange har fulgt nøje med i elpriserne i 2022, som har været en rutsjebanetur uden lige. Der har været store svingninger i elpriserne. Det har gjort det dyrere at vaske sit tøj eller bruge en tørretumbler. Det er umuligt at forudsige hvordan elpriserne kommer til at være i 2023, men man kan kigge på de aktuelle priser på el nu. Prisen er markant lavere end i sidste halvår af 2022, hvor vi har set de højeste elpriser i flere år. På nuværende tidspunkt i 2023 svinger priserne mellem 160 og 40 øre per kWh.

Elpriser i 2023 der påvirker tørretumblerpriser
Du kan se elpriserne og timeprisen her: https://www.ewii.dk/privat/el/elpriser-time-for-time/

Konkurrence kan påvirke elpriserne

Konkurrencen kan påvirke elpriserne i flere lande, hvor Danmark ikke er en undtagelse. I Danmark har vi et åbent og konkurrencepræget marked, hvilket også betyder at flere forskellige producenter af el, konkurrere om at sælge el til deres kunder. Det kan føre til lavere priser, hvis de hver især presser priserne ned, for at vinde flere kunder til deres faste base. I Danmark er konkurrencen dog reguleret af Elprisudvalget, som er ansvarlig for at sikre rimelige elpriser og gennemsigtighed. Det betyder altså at tørretumblerpriserne bliver påvirket af, hvor hård konkurrence der er.

Efterspørgslen påvirker priserne på elektricitet

Den helt klassiske form for udbud og efterspørgsel gør sig også gældende ved elektricitet. Jo flere der bruger elektricitet, jo højere vil priserne blive. Det kan derfor være fordelagtigt at bruge det tungeste af sit elforbrug, når andre ikke gør. Det er typisk på skæve tidspunkter, hvor de fleste er på arbejde eller sover.

Hvordan kan jeg spare penge på brug af en tørretumbler

Der er flere ting du kan gøre for at spare penge på dit elforbrug, når du bruger din tørretumbler.

1: Tænk over hvor tit du tørre dit tøj

Du kan reducere mængden af gange du vælger at tørre dit tøj. Dette kan du blandt andet gøre ved at fylde tørretumbleren helt op, fremfor at kører flere halve omgange.

2: Tænk over hvilket tøj du vælger at tørre

Det er ikke alt tøj der har godt af en tur i tørretumbleren, hvor især uld ikke har godt af det.

Det anbefales at bruge tørretumbleren til undertøj, sokker, sengetøj, håndklæder, klude og så videre. Det kan være en stor besparelse, hvis du vælger at lufttørre noget at dit tøj såsom bukser, t-shirt og trøjer.

3: Vask på de rette tidspunkter.

Som nævnt længere oppe i indlægget, har tidspunktet på dagen en betydning for, hvad det koster at tørre sit tøj. Tjek derfor op på elpriserne og vurder, hvornår det er mest fordelagtigt for dig at tørre dit tøj. Nogle hvidevarer har endda en funktion, der gør det muligt for dig at planlægge, hvornår den skal kører. Du kan f.eks. planlægge en vask til kl 12:00, hvor din vaskemaskine automatisk vil starte når klokken slår 12:00.

4: Vælg en tørretumbler der er energieffektiv.

En tørretumbler der er energieffektiv, kan spare dig mange penge i det lange løb. Det anbefales derfor at vælge en tørretumbler i et godt energimærke. WhiteOn har en tørretumbler med energimærke A++ som også blev brugt i beregningen af prisen, ved brug af en tørretumbler.

5: Brug en kondenstørretumbler

En kondenstørretumbler kan i langt de fleste tilfælde være mere energieffektiv, fordi den bruger varmen fra luften til at kondensere fugten fra tøjet, fremfor den traditionelle måde hvor den bruger en varmegenerator til at generere varme.

Derudover har en kondenstørretumbler generelt også en korte tørretid, hvilket kan være en besparelse på dit elforbrug.

Relaterede artikler

Del artikel: