Den Ultimative Guide til Vaskemaskiner
Denne ultimative guide til vaskemaskiner, klæder dig på med alt du skal vide fra anskaffelse af en vaskemaskine, til brug af vaskemaskinen og bortskaffelse af vaskemaskinen.
Oversigt:
Klik her for at gå direkte til det område du vil vide mere om.
- Vælg den rette energiklasse
- Vaskemaskine: Bedst i test
- Lej en vaskemaskine, hvad koster det?
- Hvad koster det at bruge en vaskemaskine?
- Sådan spare du på elforbruget hver gang du vasker
- Sådan vasker du dit tøj korrekt
- Hvad betyder vaskesymbolerne?
- Sådan undgår du at vaskemaskinen lugter
- Sådan forebygger du lugt i tøjet
- Hvor lang tid holder en vaskemaskine?
Vælg den rette energiklasse, når du vælger en vaskemaskine
Der er mange forskellige energiklasser at vælge mellem. Så hvilken er den rette?
I år 2021 kom der nye energimærker, som skal erstatte de velkendte A+, A++ og A+++.
Det betyder at man ved nyere hvidevarer ikke skal lede efter + mærkerne, men derimod A, B og C mærket.
Der er nogle klare fordele ved at vælge en højere energiklasse, fremfor nogle af de lavere rangeret mærker.
Økonomi:
Der kan være en økonomisk besparelse, ved at vælge et højere energimærke. Energimærket er nemlig et symbol på, hvor meget energi vaskemaskinen bruger for at gennemføre en vask.
Det betyder typisk at jo højere energimærke, desto lavere energiforbrug.
Hvis man sammenligner energimærke A med energimærke C, vil det typisk være en besparelse på 25% af det samlede energiforbrug.
Bæredygtighed:
Det er mere bæredygtigt at vælge et højt energimærke såsom A, B og C.
Som nævnt ovenfor, bruger vaskemaskinen mindre el og er dermed en mindre belastning for klimaet. Typisk vil en vaskemaskine energiklasse A, være i højere kvalitet og der er derfor mindre sandsynlighed for at den går i stykker. Jo færre maskiner der går i stykker og bliver skrottet, des to mindre belastning vil det være for klimaet.
Ønsker du at læse mere om energiklasser, så læs vores indlæg der går mere i dybden: Vaskemaskine energiklasse A
Vaskemaskine bedst i test: Hvilken vaskemaskine skal jeg vælge?
Der er mange forskellige vaskemaskiner at vælge mellem og det kan for mange være en jungle at finde den rette.
Ifølge pricerunners bedst i test vaskemaskine er de 5 bedste:
Bosch Serie 6 – Vores favorit
Vaskemaskinen fra Bosch Serie 6 er en fantastisk vaskemaskine med mange gode funktioner, 9 kg. kapacitet, lavt støjniveau og lavet i høj kvalitet. Vaskemaskinen vasker tøjet godt og grundigt, så du altid kan regne med at have rent tøj. Vaskemaskinen har blandt andet selv dosering også kaldt I-dos, hvilket betyder at den selv kan dosere den rette mængde vaskemiddel og skyllemiddel. Vaskemaskinen har også en tilknyttet app, der gør det endnu nemmere at bruge vaskemaskinen, hvis du altså ikke kan lide den smarte og moderne touchdisplay. Vaskemaskinen er dog ikke så hurtig som nogle af de hurtigste på markedet, men du sikrer dig altid et godt vaskeresultat. Bosch Serie 6 fås i flere udgaver, hvor du kan vælge energimærke A eller C, samt om det skal være en standard eller premium model. Se maskinerne her
Miele W1
Miele W1 er en vaskemaskine med fokus på brugervenlighed og kvalitet. Vaskemaskinen har blandt andet et brugervenligt toucdisplay, der gør den nem at betjene og giver den et moderne touch. Vaskemaskinen leverer gode vaskeresultater og har mange forskellige programmer, blandt andet krølfrit der skal vaske tøjet uden at give for mange krøller.
Desværre er centrifrugeringen ikke optimal, hvor den flere gange i testen har skulle have en ekstra centrifugering, hvor det hjalp at fylde mindre tøj i vaskemaskinen.
Electrolux PerfectCare 800
Electroux blev valgt til den bedste premium vaskemaskine i testen, grundet dens gode vaske, mange programmer og efterlader tøjet med en frisk duft. Den har derudover et damp program, som er perfekt til dig der ofte går med skjorter. Den gør nemlig at dine skjorter har markant færre krøller, hvilket gør strygningen ekstra nemt og helt unødvendigt hvis du har en pull-over på. Den har et moderne touch display, der desværre vil virke rodet for mange brugere. Ligesom Bosch Serie 6, har den også selvdosering af vaskemiddel og skyllemiddel.
LG FV50VNS3E
LG FV50VNS3E er en god vaskemaskine til en fornuftig pris, hvis man tager funktioner og ydelsen i mente. Den vasker hurtigt og effektivt og har energiklasse B. Det giver den derfor et effektivt energiforbrug, som giver besparelser på elregningen. Den vasker godt til en gennemsnitsfamilie og kan fjerne almindelige pletter og snavs. Når vasken er færdig, slukker den selv så du kan spare endnu mere energi.
Cylinda FT 5484X
Cylinda FT 5484X har et hav af forskellige programmer du kan vælge mellem. Med 8 kilo kapacitet, burde der være nok plads til de fleste familier. Vaskemaskinen er god til at fjerne pletter og tøjet bliver grundigt rengjort. Vaskemaskinen er desværre lidt langsom og nogle af programmerne er ikke så effektive som de burde være. Vaskemaskinen larmer desværre også mere end de fleste vaskemaskiner.
Vaskemaskine på abonnement, hvad koster det?
I takt med at flere og flere abonnementsvirksomheder træder frem, er vaskemaskiner ikke en undtagelse. Mange har prøvet at vaskemaskinen gik i stykker og reparationsprisen kan ikke betale sig.
Abonnement på vaskemaskinen
Et abonnement på en vaskemaskine betyder at du får leveret og monteret din vaskemaskine uden ekstra gebyrer. Du har ovenikøbet også livstidsgaranti, som betyder at du har gratis reparation og ombytning, så længe du har et abonnement. For mange giver det et økonomisk frirum, ved ikke at skulle betale flere tusinde kroner for en ny vaskemaskine, eller gå på kompromis ved at købe en billig vaskemaskine.
Hos WhiteOn er der 3 forskellige vaskemaskiner at vælge mellem, hvor fællesnævneren er gratis levering og montering, samt livstidsgaranti. Det koster mellem 159 og 199 kr./måned at leje en vaskemaskine med alt inkluderet.
Vaskemaskine forbrug
Det koster rundt regnet 260 kroner. årligt i forbrug at vaske sit tøj, i en vaskemaskine. Det koster nemlig lige under 1 krone at vaske tøj, hvor en gennemsnitlig dansk husstand vasker 5 gange.
Pris per vask: 1*5 = 5 *52 = 260 kr.
Hvor mange KwH bruger en vaskemaskine?
KwH forbruget afhænger primært af, hvilken energiklasse din vaskemaskine er kategoriseret som. WhiteOn har en vaskemaskine i energimærke A som bruger 0,46 KwH per vask, hvilket kun giver et årligt forbrug på 130 kr. hvis du vasker 5 gange om ugen.
Bruger du derimod en vaskemaskine med energimærke C, bruger den 0,66 KwH per vask og har du et dårligere energimærke bruger den endnu mere strøm.
Kapaciteten har også betydning for, hvor meget energi vaskemaskinen bruger.
Det kan typisk bedst betale sig at fylde maskinen helt op, fremfor at vaske 2 gange på halv kapacitet.
Sådan sparer du på elforbruget, hver gang du vasker
Selvom elpriserne er relativt lave på nuværende tidspunkt, er priserne uforudsigelige og kan derfor godt svinge op igen. Det kan også være fordi du har en ældre vaskemaskine i dårligt energimærke, at du ønsker at spare penge på vasken. Så her er nogle gode råd:
Energistyrelsen
Den europæiske brancheorganisation A.I.S.E har fundet frem til, at omkring 77% af alle de tøjvaske der foretages i Danmark, er på 40 grader eller højere. Hvor det europæiske gennemsnit er 71%. Det indikerer at vi danskere, generelt set bruger varmere vand en højest nødvendigt. Ved at sætte temperaturen ned fra 40 grader til 30 grader, på de vaske hvor det giver mening, det kan spare dig helt op til 55%.
I dag indeholder vores vaskemidler enzymer der gør, at dit tøj nok skal blive rent, selvom du sænker temperaturen.
Læs rapporten her: AISE-Forbruger-Rapport
Planlæg vasken
Selvom priserne er markant lavere end vi tidligere har set, kan man stadig spare på elforbruget ved at planlægge sin tøjvask. Har man en nyere vaskemaskine, har du højst sandsynligt en funktion, som lader dig planlægge vasken til et bestemt tidspunkt.
Hvis man kan finde tiden, så kan du næsten vaske 50% billigere hvis du vasker om natten.
Det skyldes at elpriserne blandt andet er reguleret efter udbud og efterspørgselsprincippet, hvilket betyder: Jo flere der bruger strøm, jo højere er prisen. Derfor er tidspunkterne mellem 08:00 og 18:00 de dyreste, da der er flest der bruger elektricitet.
Et sidste tip
Der er mange der overser denne form for måde at spare på.
Det er nemlig at rengøre vaskemaskinen og især for kalk. Ikke nok med at det får vaskemaskinen til at lugte, så bruger din vaskemaskine mere strøm når den er beskidt.
Det hænger sammen med at varmelegemet skal arbejde hårdere for at varme vandet op.
Hvis du ønsker at læse mere om, hvordan du kan spare på elforbruget når du vasker, så læs også: Sådan sparer du på elforbruget hver gang du vasker
Sådan vasker du dit tøj korrekt
Som udgangspunkt skal man altid følge vaskemærkerne for at få den bedst mulige tøjvask.
Vaskemærkerne er nøje valgt, så dit tøj bliver rent og så lidt slidt som muligt.
Det er derfor meget forskelligt fra hvilket type af tøj du vasker, hvilket program og temperatur det skal have.
Undertøj
For mange vil det være åbenlyst at man skal vaske sit undertøj særskilt fra alt andet.
Men vi har alligevel set nogle vaske undertøjet med andre ting på højere temperaturer.
Hvis du vasker f.eks. et par viskestykker sammen med dit undertøj, risikere du at overfører bakterierne til viskestykket og dermed bringe bakterierne til dit køkken.
Når du vasker undertøjet, er det godt at vende vrangen ud, på den måde er du sikker på at undertøjet bliver vasket grundigt indvendigt. Det gør også at undertøjet holder sin farve og ikke falmer med tiden.
Det er en evig diskussion om undertøj skal vaskes på 40 eller 60 grader. Med dagens vaskemidler, vil 40 grader oftest være tilstrækkeligt. Det skyldes de enzymer, som er i vaskemidlet, dræber bakterierne. Men vil man altid være på den helt sikre sikrer, kommer man ikke galt afsted med 60 grader. Dog er der ofte elastikker i undertøjet, som ikke har godt af højere temperaturer og bliver derfor nedslidt med tiden.
Dyrker du sport?
Hvis du dyrker sport, er det som udgangspunkt godt at vaske sit tøj hurtigst muligt. Det anbefales at vaske tøjet på lidt højere temperaturer.
Hold igen med tørretumbleren
Det er slet ikke alt tøj der har godt af en tur i tørretumbleren. Det kan med tiden få dit tøj til at se slidt ud og i nogle tilfælde kan det ødelægge dit tøj. Det anbefales derfor at bruge tørretumbleren til f.eks. undertøj, sengetøj, håndklæder, viskestykker.
Vaskemærker, hvad betyder de?
Der er et hav af forskellige vaskesymboler, hvor det er vigtigt at forstå hvad de betyder for at få den mest optimale tøjvask.
Vaskemaskine symboler
De blå symboler viser hvordan dit tøj skal vaskes i vaskemaskinen. De første 3 symboler er hvor skånsomt dit tøj skal vaskes. Er der ingen streger under symbolet, betyder det at dit tøj skal vaskes helt almindeligt uden ekstra forbehold. Men kommer der en eller flere streger, betyder det at dit tøj skal vaskes mere skånsomt. 1 streg er skånsomt og 2 streger er ekstra skånsomt.
De næste symboler indikerer hvor lav eller høj temperatur, tøjet skal vaskes på.
Men som nævnt tidligere, er der meget tøj der sagtens kan klare lidt lavere temperatur, så du både spare på forbruget og skåner miljøet.
Symbolet med hånden betyder at tøjet skal vaskes i hånden, og det sidste symbol med krydset, betyder at dit tøj slet ikke bør vaskes på traditionel vis.
Tørretumbler symboler
Vaskesymbolerne der har relation til din tørretumbler, er oftest indikeret med cirkler.
Er firkanten med en cirkel indeni tom, skal dit tøj tørretumbles på helt normalt vis.
Men er der 1 prik, betyder at tøjet skal tørres på lav temperatur, 2 prikker betyder mellem og 3 prikker betyder tøjet skal tørres ved høj temperatur.
Er cirklen helt fyldt, betyder det at tøjet skal tørres helt uden varme.
Stregerne under symbolerne viser hvor skånsomt de tøj skal vaskes, ligesom ved vaskeanvisningerne til vaskemaskinen.
I vores anden artikel uddyber vi alle de former for vaskemærker der findes: Forstå alle vaskesymbolerne her
Vaskemaskinen lugter: Sådan undgår du lugten fremover
Der er mange grunde til din vaskemaskine lugter, derfor giver vi dig 5 gode råd til at forebygge og fjerne lugten i din vaskemaskine.
Dårlig hygiejne
Hvis du udsætter rengøringen for længe eller simpelthen ikke får rengjort din vaskemaskine, kan det resultere i bakterievækst. Bakterievæksten kan give ubehagelige lugte og nogle vil beskrive det som om at vaskemaskinen lugter af kloak. Det er derfor vigtigt at holde den ren og rengøre den.
Sådan rengøre du vaskemaskinen:
Du kan starte med at hælde 2-3 spiseske citronsyre ind i en tom tromle, hvor du efterfølgende vælger et program på 90+ grader uden forvask. Hvis din vaskemaskine har et rengøringsprogram, anbefales det at bruge dette.
Det kan være godt at tjekke til gummimembranen i vaskemaskinen, nu hvor du er i gang med at rengøre din maskine. Den kan holde på skidt og snavs som lugter. Fjern alt snavset der ligger der, med en blød våd klud og noget rens. Sørg for at rengøre den grundigt i alle kroge.
Derefter tørre du gummimembranen grundigt, så der hverken er vand eller rengøringsmiddel tilbage. Du kan efterfølgende smøre den med vaseline eller andet smøremiddel, som forlænger dens levetid.
Dårlige vasketider
Hvis ikke du bruger vaskemaskinen nok og der går for lang tid mellem vaskene, kan det også resultere i at vaskemaskinen lugter. Har man ikke nok vasketøj, kan man køre et rengøringsprogram en gang i mellem for at holde liv i maskinen.
Fjern overskydende vaskemiddel
Det er for mange, en tendens at putte mere end rigeligt vaskemiddel i vaskemaskinen, for at sikre at tøjet er rent. Men dette er unødvendigt. Det anbefales at følge instruktionerne for, hvor meget vaskemiddel der skal bruges.
Tekniske problemer
I sjældne tilfælde kan tekniske problemer være årsagen til at både vaskemaskinen og tøjet lugter. Det er derfor vigtigt at tjekke til afløbet eller om vandet bliver varmt.
Hvis vandet ikke bliver varmt kan en afkalkning være med til at give liv i vaskemaskinen og varme vandet ordenligt op.
Hvis vaskemaskinen ikke vil centrifugere eller lækker vand
Hvis din vaskemaskine lækker vand eller vaskemaskinen ikke vil centrifugere, kan det være et tegn på at dit afløb er tilstoppet eller at vandet mangler at blive tømt. For at løse problemet anbefales det at kører et renseprogram, tjekke afløbet, tømme vaskemaskinen for vand og tjekke gummimembranen.
Oplever du andre tekniske problemer, anbefales det at få en tekniker ud til at kigge på vaskemaskinen. Her er det en fordel hvis du har et abonnement, hvor det ikke koster ekstra.
Ekstra tip:
Hvis du holder lågen til vaskemaskinen åben, kan den nemmere komme af med damp og fugt. Det er på længere sigt, en god forebyggelse mod lugt i vaskemaskinen.
Sådan forebygger du lugt i tøjet
Det er ikke altid at vaskemaskinen fører til at tøjet lugter, nogle gange kan det være tøjet i sig selv, eller måden der bliver vasket på.
Skimmelsvamp
Hvis man opbevarer tøjet forkert eller lader det være fugtigt for længe, kan der forekomme skimmelsvamp i ens tøj. Det er derfor vigtigt at handle hurtigt hvis dette er tilfældet.
Her kan man vaske tøjet på markant højere temperatur, derefter tørre tøjet udenfor, selvom det er koldt.
Sport
Dyrker du meget sport er det vigtigt at tøjet bliver vasket hurtigst muligt, så lugten ikke sætter sig fast. Det er også vigtigt at vaske tøjet på rette temperatur, helst ikke for lavt.
Eddike
Eddike er et desinfektionsmiddel, som sagtens kan bruges til at fjerne lugte. Sådan gør du:
Vask tøjet med 1-2 vaskemiddelkapsler eller 1 ske pulver. Du skal sammen med vaskemidlet tilføje en kop hvid eddike til en fuld maskine. Eddiken skal direkte ind i vaskemaskinens tromle.
Du kan læse hele Persil’s guide her
Hvor lang tid holder en vaskemaskine?
Der er flere eksperter der mener at den gennemsnitlige levetid for en vaskemaskine er faldende. Det skyldes især køb-og-smid-væk-kulturen, hvor man køber billigt ind og smyder ud når den går i stykker.
Vaskemaskiner er bygget til, ikke at kunne blive repareret
Ifølge den østrigske ekspert Sepp Eisenriegker som har været direktør for reparations- og servicecenteret R.U.S.Z i mere end 20 år, så bliver vaskemaskine næsten bygget til ikke at holde i mange år. Vaskemaskinerne holder typisk kun 3-5 år og så kan der være reparationer oveni.
Det er faktisk så galt, at DR Kontant har lavet et afsnit omkring det. Her har du spurgt nogle tilfældige på en genbrugsstation, som smider vaskemaskiner ud.
” Vi har haft ringet til en reparatør, og han sagde, at det ikke kunne svare sig. For det koster 500 kr. for at komme ud og kigge på den, og hvis det så ikke kan laves alligevel, så skal vi alligevel give 500 kr.”
siger John til Kontant
Det er nemlig rigtigt som John siger, at det kan dårligt betale sig at få en reparatør ud, for at kigge på en billig vaskemaskine. Det koster nemlig først og fremmest et gebyr at få teknikeren ud, så skal der betales reservedele og selvfølgelig for selve reparationen.
Kontant spurgte også Anette som er medarbejder på genbrugspladsen og hun sagde:
” Jeg har været her i 19 år, og jeg har selvfølgelig kunnet se, at vi får mere og mere elektronik i forhold til da jeg startede. Folk synes, det er for dyrt at få det lavet kontra at købe nyt. Og det er jo lidt ærgerligt ”
” Men hvad skal du gøre? Skal du få en servicemand ud og betale måske to gange hvad en ny maskine koster på tilbud? Jamen det er der jo ingen normale mennesker, der gør.”
Du kan læse artiklen fra DR omkring vaskemaskiner her
Hvordan kommer jeg af med min vaskemaskine?
Hvis du har valgt at få en ny vaskemaskine, så skal der selvfølgelig ske noget med den gamle. Men hvad?
Du har flere muligheder for at afskaffe din nuværende vaskemaskine. Du kan vælge at kører den til storskrald, hvilket ikke er vores anbefaling. Hvis du tager vaskemaskinen til storskrald er det ikke nært så bæredygtigt, som at aflevere den hos en genbrugsstation. Cowi har i deres lange rapport om forebyggelse af Co2 udledning, kommet frem til at forebyggelsen af affald er den største besparelse af Co2. På genbrugsstationen bliver vaskemaskinen eller materialerne nemlig genbrugt, så vidt muligt.
Vælger du at leje/abonnere på en vaskemaskine, så kan du tilvælge at vores teknikker der installere den nye maskine, tager den gamle vaskemaskine med. På den måde sikrer du også at den bliver genbrugt/bortskaffet på den mest bæredygtige måde.
Ønsker du at vide mere om bortskaffelse af vaskemaskine, så kan du læse den fulde artikel her.